Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Diskuze

PROBLÉMY S PRÁŠKY NA SNÍŽENÍ HLADINY CHOLESTEROLU

 Jindřich Bešťák  18.2.2024 13:21

Manželka (1945) má po zjištění při preventivní prohlídce nyní na počátku října hladinu cholesterolu asi 5,5. Po určitou dobu bere už druhé prášky, tentokrát Mertenil.
Průvodním jevem jsou úporné průjmy, znemožňující svým způsobem normální pobyt mimo domov. Toto se projevilo již na jaře při jiném druhu léku. - Zajímavé je, že jsme o víkendu byli po 3 dny v Praze, de fakto po celé dny ve městě, prášky vysadila a vše bylo zcela v pořádku. Nyní ráno cca 5 x na toaletě, "špinavá voda".
Některé z výše uvedených negativních účinků se projevují rovněž. Příbalový leták ovšem hovoří spíše o průjmech, než o zácpě.
Prosíme o bližší komentář, případně radu, zkušenost. - jsou úporné průjmy běžnou negativní reakcí? Zdá se, že nepomáhá ani výměna léku. - Je nutné ho brát?
Zaznamenal jsem i názor, že hladina "špatného" cholesterolu byla dříve stanovena výše a že byla snížena na hodnotu cca 5, mj. i z důvodu prospěchu farmateutických firem.
Děkujeme za odpověď.
Manželé Bešťákovi


Odpovědět

Odpověď

Re: Problémy s prášky na snížení hladiny cholesterolu
 Cempírek

Cholesterol jde snížit i bez léků a to dietou a vhodnými doplňky. Tělo si cholesterol samo nevyrobí, takže když ho nedostane ve stravě, tak se neobjeví ani v krvi. U žen také velmi dobře snižuje hladinu cholesterolu červené víno podávané v pravidelných dávkách 2 dcl denně. Poraďte se se svým lékařem o vysazení léků způsobujících průjmy a dohodněte se na jiném řešení.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Problémy s prášky na snížení hladiny cholesterolu
 Jindřich Bešťák

Děkuji za odpověď panu Cempírkovi, zvláště, pokud je to bývalý pracovní kolega z ČB.
Odpověď je jistě svým způsobem relevantní, ovšem vždy je nějaké další ale... - Zkušený lékař manželce řekl, že se problému úplně nezbaví, protože tu hrají roli jisté dědičné dispozice v chemismu těla, kdy i při střídmém a vcelku snad zdravém stravování si organizmus vytváří mnohem více cholesterolu, než organizmus jiný, tedy, když někdo, pojídající ve zvýšené míře tučná masa a jiná, má cholesterol nižší, než jiní, kteří jsou daleko střídmější. - Uvítali bychom jistě řešení bez prášků, je třeba hledat individuální možnosti.
Děkujeme ale za konzultaci, zdravím.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Cholesterol
 Lenka

Dobrý den, mám 7 výsoký cholesterol oba dva, je mi 47let. Mám hodně pohybu, jsem štíhlá vážím 43kg a měřím 158. Nehci brát prášky, ráda bych zkusila nějaké vitamíny, ale nevím které. Děkuji .

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Cholesterol
 Eva

Ahoj Lenko,mám tentýž problém. Cholesterol 7,je mi 45let,vážím 47-48kg a měřím jako Vy. Našla jste něco,co by Vám ten cholesterol snížilo?

Stálý odkaz | Reagovat


přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

diskuze se týká článku


lidé také čtou

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS