Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Diskuze

PROSIM O RADU

 Campulka  6.4.2024 14:39

dobry den,
chtela bych poprosit o radu.Mam vzadu na jazyku takovy cerveny skvrny nrbo spis boulicky ale neboli a zda se mi ze jsou i po stranach jazyka,taky na spicce jazyka mam takovy cerveny tecky ale neboli,jen kdyz prejedu po jazyku tak jen jakoby zasvedi.nevim jestli to mam z koureni nebo se mi neco zda.
dekuji za odpoved

Odpovědět

Odpověď

Re: prosim o radu
 Cempírek

Červené hrbolky vzadu na jazyku jsou normální. Obvykle jsou na jazyku tak, že o nich ani nevíme, ale někdy se můžou zduřit a pak trochu vadí, jako by byl na jazyku přilepen zbytek jídla. Zduření nastává při infikování krku nebo dutiny ústní, například při orálním sexu. Obvykle stačí párkrát použít kloktadlo Jox nebo Stopangin a hrbolky se zase stáhnou.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Bílý povlak na jazyku,červené tečky a hrbolky v zadu
 Marcián

Dobrý den, prosím o radu. Minulý rok sem opakovaně měl rizikové sexuální chování při sebeukájení do úst, jelikož pracuji v prostředí kde se často střídá teplo a chlad,tak jsem velmi často nachcípán. Řeším to tzv.sick days,ale od doby kdy sem měl toto rizikové chování utekly nevím to přesně asi dva měsíce? Nevím už to přesně,ale od určité chvíle během Prosince minulého roku mi zbělal jazyk jako vždy, když mám obviklou chřipku,bolelo mě v krku a měl sem i kašel,takže sem to řešil klasickým pocením v posteli ,čajema atd. Během toho sem dál chodil do práce a léčil se jak se jen dalo. Během Vánočních svátků se mi na jazyku objevily vetší červené skvrny, které po nějáké chvíli sami vymizeli, ale pak se vrátili a jedna z nich se pomalu přesunula během dne na pravou stranu a zmenšila se. Během dálšího dne se ta skvrna přesunula na špičku jazyka kde zůstala až do teď na dotyk nebolí. Během těchto událostí se mi pod jazykem začali pomalu odlamovat sliné žlázy bezbolestně a občas se to děje i dál. Léčil sem to Neo-anginem a Paralenem500. Myslel jsem si,že je to jen přechozená viróza a tak jsem se dokonce roku snažil vyléčit sám,abych mohl jít od roku nového zas do práce. Ale z noci od 1.Ledna na noc 2.Ledna sem měl dorána velkou neobviklou horečku a velmi rychle mi ráno kolem 4:00 bušilo srdce-pomyslel jsem si,že pokud to nepřestane budu si muset zavolat sanitku,ale přestalo po chvíli, když sem si chvíli sednul a uklidnil jsem se. V tu chvíli sem se rozhodl navštívit lékaře. Lekář vyhodnotil můj stav jako údajně přechozenou vyrózu po mých slovech a přdepsal mi antibiotika DOXYHEXAL1 0tabs,které u mě vyvolaly menší nežádoucí účinky jako např.prosáklé hrdlo,potíže s polikáním,zánět v krku a dokonce mi i po týdnu diagnostikoval jíné akutní infekce horních cest dýchací na více místech po dobrání antibiotik. Byl jsem i na RTG plic a vše bylo vpořádku. Dále mi doktor odebral krev ze žíly a bylo to dle něj též v pořádku, jelikož sem si stěžoval na ucpaný krk dal mi doporučení na ORL vyšetření,jelikož sem se při vyšetření téměř dávil zdělil mi jen to,že čepy v krku nejsou a jazyk mu připadal zcela vpořádku,ale doporučil mi kloktat slanou vodu během dne a upozornil mě na to,že pokud potíže v krku do konce měsíce neodeznějí,tak mám přijít znovu a udělali bysme RTG vnitřku krku. Potíže v krku s dávyvým kašlem i prosáklé hrdlo už přešli, jen mě opět bolí klasicky v krku mám kašel a rýmu i menší horečky někdy během noci. Po opětovné návštěvě doktora mi byla znovu odebrána krev ze žíly a zjistilo se,že
mám důsledkem buď antibiotikické léčby dle mého názoru snížené určité hladiny v krvi a nebo dle názoru doktora je to prý kvůli malému pitnému režimu z mé strany.Doporučil mi si koupit B-Komplex a na jazyk,který si znovu prohlédl si koupit genciánku "fialku",kterou mám během dne potírat jazyk,ale hlavně co nejvíce vzadu. Povlak na jazyku během dne slábne,ale ráno je vidět vždy více. Mám strach,že se může jednat o něco vážného.Myslím si že se jedná o nějakou pohlavní chorobu a to i předesílám doktorce,že by bylo nejlepší udělat a nebo mě doporučit na testování na ně. Dle obrázků z internetu mi přijde,že buď mám Herpes jazyka a nebo v horším případě HIV? Protože jak Herpes,tak i to HIV začíná nejprve chřipkou. Doktorovi sem svěřil po telefonu co jsem minulý rok prováděl a on mě ubezpečoval-že orálně se nemůžu nakazit z vlastního spermatu,že je to vyloučené a že nemůže prý ani dojít k autoinfikaci,že žádné nebezpečí nehrozí,ale na internetu se to nevyvrací prý je tento typ nákazy velmi vzácný a jinde se tvrdí,že pro příjemce spermatu je to nebezpečné.Tak kde je tedy pravda?? Víte mám velký strach,jelikož už to bude měsíc teď a doktor stále neví co mi je,ale nelíbý se mu to čím dál víc. Proto Vás prosím o radu po posouzení těchto snímků co by to mohlo být,zdali je to léčitelné a jestli je to infekční. Jelikož mám už vycházky a nehci nikoho tím nakazit v blízkosti. Na závěr-mám dojem,že tělo s tím moc nebojuje a stav by mohl začít být vážný pokud nepodstoupím řádnou léčbu(mohlo by se dle snímků mého jazyka jednat o HIV?). Děkuji Vám za Váš čas a přikládám Vám mé snímky jazyka v příloze.

Přiložený obrázek | Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Bílý povlak na jazyku,červené tečky a hrbolky v zadu
 Cempírek

HIV můžete dostat jen od cizího hostitele. Sám od sebe se virem HIV nakazit nemůžete. HIV ale můžete mít z minula, pokud jste měl rizikové sexuální chování s jiným člověkem. V takovém případě doporučuji zajít na kožní, tam jim řekněte, že jste měl před ČTYŘMI (důležité) měsíci rizikový nechráněný pohlavní styk, a že byste chtěl z tohoto důvodu otestovat přítomnost sexuálně přenosných nemocí. Obvykle se pak nechají udělat testy vaší krve na sifilis, žloutenku typu C a na HIV. Testy v tomto případě dostanete zdarma a výsledky budete vědět do týdne.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Bílý povlak na jazyku,červené tečky a hrbolky v zadu
 Marcián

Dobrý den, děkuji Vám za odpověd'. Docela jste mě uklidnil, ale v tom případě co by to mohlo jiného být? Mám dojem,že by to mohl být Herpes jazyka, nebo nevím co jiného, ale není to infekční a lze to léčit? Rizikové sexuální chování jsem s nikým jiným předtím neměl. To by mě ani nenapadlo něco takového udělat to mi věřte. Můžu Vám poskytnout další snímek, aby jste si udělal lepší obrázek o mojí nemoci. Jen bych od Vás potřeboval vědět, jestli to nejsou třeba ještě vedlejší účinky antibiotik a zdali to odezní běžnými medicínskými prostředky, jelikož bych rád šel od Února do práce.

Děkuji Vám za Váš čas a těším se na Vaší odpověd'.

Přiložený obrázek | Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Re: Bílý povlak na jazyku,červené tečky a hrbolky v zadu
 Cempírek

Držte se doporučení lékaře z ORL a zkuste vydržet jeden měsíc a pak si nechte udělat rentgen krku, jak vám lékař nabídl. Do té doby užívejte B-komplex a pijte alespoň 3 litry čisté vody za den. K tomu můžete zkusit na posílení imunity užívat probiotika, echinaceu a vitamín C. Dalších možných postupů je celá řada, ale dají se aplikovat postupně, až co ukáže rentgen a doporučená léčba.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Re: Re: Bílý povlak na jazyku,červené tečky a hrbolky v zadu
 Marcián

Dobrý den, včera jsem byl na poslední kontrole jazyka u doktorky a ta,jelikož si myslí,že můj stav je docela vpořádku,že prý je to normální,když se odlupuje bílá vrstva,ale nejde odstranit kartáčkem a že červené boláky a praskliny odezní jen mám dál brát B-Komplex a používat genciánku,tak jsem ukončil nemocenskou. Po té jsem šel na ORL na kontrolu krku a nic se nanašlo.RTG prý není potřeba.Když jsem se zeptal co by to mohlo být,tak prý asi potíže se zažíváním,nebo neví a dál mi řekl,že to mám už jen řešit se svou doktorkou. Doktorce jsem to zavolal,že to můžou dle ORL být zažívací potíže a ona na to,že teda bych měl jít na gastroskopii? No jde o to,že stále mě bolí v krku, mám rýmu i kašel a jen doufám,že se to nebude ještě víc zhoršovat, jelikož můj jazyk dle mého úsudku nevypadá dobře,takže dle názoru doktorky bych to mohl zkusit řešit se zubařem možná. Je mi jasné,že si za to mohu trochu sám,jelikož sem v práci i doma holdoval salámům,pil jsem hodně čajů a trochu jsem zanedbával ustní hygienu v týdnu, ale snažím se to změnit omezuji salámy,snažím se omezit čaje a i ústní hygienu se snažím pravidelně dodržovat už. Nemyslíte si stále,že by to mohlo být tedy něco horšího? Ta červená skvrna na špičce jazyk praskla,ale nekrvácí a prostředkem jazyka se táhne další prasklina v bílem povlaku, takže je to tedy známka toho,že tělo s tím bojuje? I když se stále opakuje proces bílého povlaku s bíle ohraničenými červenými skvrnami v noci a při příchodu rána se trochu strácí. Jedná se pořád o nějákou virózu a nebo je to infekce, kterou způsobili antibiotika a není to infekční?

Děkuji Vám za váš čas a budu se těšit na odpověď

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Re: Re: Re: Bílý povlak na jazyku,červené tečky a hrbolky v zadu
 Cempírek

Držte se doporučení lékařů a nejdříve zajděte k zubaři a případně si nechte udělat odbornou zubní hygienu. Pokud se zde taky nic nevyřeší, tak pak zbývá gastroskopie a vyšetření na gastroenterologii. Praskliny by se opravdu mohly zahojit do jednoho měsíce od započetí léčby B-komplexem, buďte trpělivý a dodržujte dávkování.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bílý povlak na jazyku,červené tečky a hrbolky v zadu
 Marcián

Dobrý den, víte začínám mít strach,že by to mohla být rakovina dutiny ústní,nebo jazyka,jelikož mě pořád bolí v krku a jsem pořád nachlazen a ten červený bolák na špičce je viditelnější. Vzadu na straně se mi dělají nějáké vředy,nebo tak něco a jsou vidět na jazyku fialové žíly čím dál víc. Často vysmrkávám krvavý hlen. Na střední škole jsou kouřil a pak i práci,ale pak jsem přestal. No a víte ústní hygienu jsem zanedbával dlouhodobě kvůli pocitu na zvracení ze zubní pasty, takže 27.Února jdu na zubní kliniku a uvidím jak dopadnu. Je možné,že by ejakulace vlastního sperma do úst se špatnou hygienou mohla vyvolat rakovinu ústní dutiny či jazyka?
Děkuji Vám za Váš čas a budu se těšit na odpověď

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bílý povlak na jazyku,červené tečky a hrbolky v zadu
 Cempírek

Ejakulace vlastního sperma do úst nevyvolá rakovinu ústní dutiny ani jazyka? Sperma je nositelem zárodku nového života a není pro lidský organismus nijak nebezpečné. Špatná ústní hygiena může vytvořit příhodné podmínky pro vznik různých bakteriálních nákaz, které později mohou vést ke vzniku nádoru. Zkušený zubař rakovinu pozná, takže je opravdu dobře, že jdete na zubní. Tam vám všechno v ústech prohlédnou a přesně budete vědět na čem jste. Možná, že to bude jen obyčejná kandidóza jazyka, kterou jednoduše vyléčíte podle doporučení lékaře.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bílý povlak na jazyku,červené tečky a hrbolky v zadu
 Marcián

Dobrý den, vím,že to není moc dobře poznat,ale takhle to vypadá na špičce jazyka je to jako aft,který je prasklý,ale už ne celý a má červené tečky a vedle něj jsou další červené tečky,ale nekrvácí. A bílý povlak během dne ustupuje a v noci jeho víc opět.

Děkuji Vám za čas a budu se těšit na odpověď

Přiložený obrázek | Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bílý povlak na jazyku,červené tečky a hrbolky v zadu
 Marcián

Dobrý den, včera jsem byl u nového praktického doktora a registroval jsem se u něho. Proběhla vstupní prohlídka a po mých slovech mi prohlédl jazyk i hrdlo,ale nic dle něj znepokojujícího nenašel.Pak si prohlédl mé zdravotní zprávy a řekl mi že v jednom minulém odběru krve se našel marker na to mi nechal mi udělat odběr krve z prstu během pár minut měl výsledky v počítači a vše bylo v pořádku infekce v těle tedy není. Znovu si prohlédl jazyk po mých dalších slovech a na boláky vzadu po straně jazyka řekl,že by to mohli způsobovat bakterie ze zubů.Na bílé malé fleky v krku řekl,že by se mohlo jednat o zaschlou rýmu.Dohodli jsme se,že v březnu uděláme stěr jazyka,výtěr z krku a polikací akt. Po celkovém vyšetřením na zubním to budeme dále řešit. Cítím z toho nějáký posun vpřed,jelikož se to musí zjistit co nejdřív.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Varovné příznaky rakoviny jazyka
 michala

zdravim,prosim o radu,mam na jazyku puchyrky a bolaky uplne vsude i pod jazykem,nemuzu mluvit ani moc jist a pit,nic mi nezabira stale to boli, muze to byt rakovina?

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Varovné příznaky rakoviny jazyka
 Cempírek

Rakovina ze začátku nazasahuje celý jazyk. Určitě to bude jen nějaká infekce a nebo alergická reakce. Blíže se k tomu může vyjádřit zubní lékař do jehož působnosti patří nemoci jazyka. Dohodněte si prohlídku na zubním.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

další podobná diskuze

Rakovina jazyka

 Natálie Dytrtová

Dobrý den je mi 13 let a kazdy rano kdyz du do skoly tak si dam 3 cigarety a to i poskole a tenhle vecer jsem si vsimla co mam na jazyku tak me hnedka napadlo rakovina jazyka tak jsem se koukla na priznaky a tak trochu se bojim ze mam rakovinu ty bily skvrny nemam ale mam rudej jazyk po malilinkatych kapickach ve predu jazyka mi tece krev a po stranach jazyka mam jakoby to bylo popraskany mam napuchly mandle a ma hlas jak slepice jen nekdy a nemuzu polykat a bojim se jestlo to neni tak rakovina mohla bych se zeptat jestli to je rakovina jazyka?? :'(

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Dotaz

 Ivana Jerouskova

Dobry den,
Chtela jsem se zepta. Citim na na koreni jazyka nejaky mali utvar, mam to tam uz asi mesic. Nijak me to neboli, jen citim ze tam neco je. Co by to prosim mohlo byt. Dekuji za odpoved.
S pozdravem Ivana Jerouskova

Počet odpovědí: 13 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Rakovina jazyka příznaky

 Michaela Fléglová

Prosím o radu.Bojím se jestli nemám rakovinu jazyku.Na jazyce se mi udělaly bílé skvrny.Nejdřív jsem tam měla menší skvrnu teď jich mám hodně.Může te mě k tomu něco napsat.Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Rakovina dutiny ústní

 Eva

Dobrý den,
Od dětství mám na jazyku samou ryhu, jak porezany, i kraje jazyka,nikdy mi nikdo nedokázal vysvetlit proč a z čeho to mám,samozřejmě čím sem starší je to o něco horší.Děkuji za odpověď .
Eva

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Skvrny pod jazykem

 Lenka

Dobrý den,dnes jsem si pod jazykem na jedné straně našla dvě krvavé skvrnky.mam strach,tak jsem se chtěla zeptat jestli to nemůže být také jeden z příznaků. Děkuji

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Palivé koření a hubnutí

 Pavlína

Slyšeli jste o používání pálivého koření při hubnutí pro lepší spalování?
Já během poslední diety používala hodně www.asijske-potravin… a schodila jsem o 5 kilo víc než obvykle.
Máte s tím nějaké zkušenosti?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Pozize

 Studanka

Od zari mam uz dnes 5baleni ATBpro stale vracejici se infekce hornich cest dychacich.nemela jsem PN.Vzdy jsem se to pres vikend snazila vylezet a vPOhura do prace.Az tentokrat mam uz 2dny citlivou spicku jazyka.hur se mi mluvi i ji.rikala jsem si.jestli to neni tim.ze jim citrony.Dnes se mi na te spicce objevil maly bily vridek.Sem tam me zaboli i ucho.mam strach
Dekuji za odpoved

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Potíže s jazykem

 Marie Andrýsková

Dobrý den. Můžete mi říci váš názor? Při každém probuzení mám úplně suchý jazyk a trvá chvíli,
než se mě znovu namočí slinami.Mám toto asi 3 týdny a suchost přechází nyní již až do krku. V září jsem byla na odstranění mag. nádoru kůže pod kotníkem nohy. Může to být metastáze?
Děkuji za odpověď. Andrýsková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Cervene skvrny

 Mispulina

dobry den,
ze strany vzadu na jazyku jsem objevila cervene bublinky a uprostred jazyka takove cervene hrbolky,pritom mam trochu zluty povlak na jazyku ale kdyz si zuby vycistim i s jazykem,tak je to lepsi.taky par let uz kourim.
Nevim z ceho to muze byt.
Dekuji za odpoved

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Rakovina jazyka příznaky

 Jana Pastrňáková

Trpne mi jazyk a špička mi začala padat pod spodní zuby
Uprostřed podél celého jazyka popraskaný a po celém povlak
Co to znači?
Děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Bulka na jazyku

 kateřina

Dobrý den
Udělala se mi bulka na jazyku vzadu na levé straně a také v krku pod mandlí,nebolí to a nezvětšuje se.Užívám escitalopram tak nevím zda to nemůže být nějaký vedlejší učinek?A všimla jsem si že mi více vypadávají vlasy poslední dobou a za 3 měsíce jsem zhubla 8 kg,děkuji za odpověd.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Rakovina na jazyku

 michal

udellal semi malej bylej flek nahrane jazika leoplasti mamjit na bijobsiji jazika a jak seto leči diki

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Raynaudova nemoc syndrom

 mirosla sinkora

trpim nekolik let nateklymi prsty zejmena v zimne jsou docervena natekle a bolestive byt se o ne jenom trochu uhodim,na internetu se pise ze podobne problemy souvisi s tzv. raynaudovou nemoci ci syndromem ja vsak mam ruce permanentne cervene v zime podstatne vice v letnim obdobi mene zato konecky prstu mam studene i v letnich mesicich nikdy mi nezbelaji a v teplem obdobi roku jsou mene zarudle ale zato obcas ledove studene,o teto nemoci se pise ze muze hrozit amputace prstu kde by bylo neadekvatnejsi vysetreni na interne v nemocnici nebo krevni testy u praktickeho lekare,v pripade systemoveho lupusu erythematosus asi by bylo lepsi vysetreni na nefrologii dekuji telefon 728919052

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Oteklé prsty na ruce červené fleky citlivé batrafen

 miroslav

na prstech ktere jsou zdurele se mi objevuji v mrazivych zimnich dnech cervene fleky od kloubu az k nehtu a na jednom malicku i v zadni casti malicku o co by se mohlo jednat jinak mam prsty studene a jen mirne naruzovele tel .728919052

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

diskuze se týká článku


lidé také čtou

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS