Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Diskuze

AMITRIPTYLIN

 Iva  7.3.2024 20:56

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda má někdo zkušenosti s užíváním amitriptylinu. Neurolog mi ho předepsal aniž by mi řekl, že se jedná o antidepresiva. Řekl mi, že mi dá léky na tlumení bolesti, a to diofenac, doretu a zmíněný amitriptylin. Dávkování mi řekl, ale vůbec mě nenapadlo, že se jedná o antidepresiva. Do zprávy napsal-poučena, souhlasí. Ale já jsem odpůrce jakýchkoliv antidepresiv. Prý mám artrózu celého těla. Mám odoperovanou kostrč a nemůžu sedět.Jsem půl roku po operaci. Sedět normálně nemůžu už 3 roky,je to velké omezení. Pochybuji, že mi to pomůže. Psychiku mám rozhozenou spíš už z toho nesezení. Spíš bych potřebovala nějaké pooperační vyšetření-MR- kde jsem ochotna si to i zaplatit.
Dávkování mi dal 1-1-2. Zdá se mi to silná dávka. A to napsal dlouhodobě. Bojím se , že je to návyková droga. Poraďte, co by jste dělali na mém místě.
Děkuji za jakoukoliv odpověď.

Odpovědět

Odpověď

Re: amitriptylin
 Cempírek

Amitriptylin je antidepresivum a dávkování máte nastaveno správně. Obvyklá doba léčby je 6 až 8 měsíců. Neurolog určitě měl nějaký důvod, aby u vás započal tuto léčbu. Amitriptylin se mimo jiné používá při neschopnosti zadržet stolici. Máte tyto obtíže po operaci kostrče?
Zkuste se znovu spojit se svým neurologem a zeptejte se na důvody k užívání tohoto léku. Rovněž ho můžete dodatečně požádat o vyšetření na magnetické rezonanci.
Pokud zjistíte, že již nedůvěřujete svému neurologovi, tak se obraťte na jiného. Tím si ověřite způsob dosavadní léčby a budete se pak moci spolehnout, že vaše léčba je ta nejlepší, kterou můžete dostat.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: amitriptylin
 Iva

Děkuji moc za odpověď. Ale problémy s neschopností udržet stolici nemám. Na magnetickou rezonanci jsem se ptala, říkal mi, že by mi to jen ukázalo artrózu celého těla. Ale jak to může vědět. Spíš jde o peníze. Neurologů je málo i doktorů celkem, zkoušela jsem už dříve jinou paní doktorku-neuroložku, ale nepřibírá.Jiného neurologa-vzal mě jen jednorázově. Není to tak jednoduché. Kontrolu na neurologii mám až za půl roku.
Před operací jsme měla magnetickou rezonanci bederní páteře a kostrče z neurochirurgie. Po operaci žádné kontrolní vyšetření-ani rentgén ani MR, tak nevím.
Ještě mám jít na ortopedii, tak uvidím.
Spíš mi říkal, že mi dá léky od bolesti . Tak jedině, že by to myslel i od bolesti zmíněné antidepresivum amitriptylin.Pokud by selhala i tato léčba, mluvil o nějaké léčbě bolesti, což mi ale nepomůže, abych seděla.
Ještě jednou děkuji moc za odpověď a přeji Krásný den.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Re: amitriptylin
 Cempírek

Je dobře, že jste již absolvovala jednorázovou prohlídku u jiného neurologa. Co vám řekl?
Proč vlastně máte odoperovanou tu kostrč?
Absence RTG a MR po operaci je normální. Celá oblast se snímkuje těsně před uzavřením operačního pole, aby si chirurg ověřil správnost provedení zákroku. První RTG nebo MR můžete očekávat teď od toho ortopeda, ke kterému se chystáte.
Pokud u žádného lékaře neuspějete s žádankou na magnetickou rezonanci, tak můžete kontaktovat přímo některé pracoviště. Cena za vyšetření jednoho úseku páteře činí 8000 Kč. Další ceny jsou vidět zde: www.klinikajl.cz/mag…

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Nespavost
 Eva

Dobrý den-chtěla bych se zeptat zda je možné a také vhodné vyměnit Asentru za Amitriptylin?Nemohu stále kvalitně spát a tak užívám Zolpinox a již zmíněnou Asentru 1tabletu.Jenže jsem velice unavená a to hned ráno a piji moc kávy abych vůbec fungovala.Dozvěděla jsem se, že tento lék je sice první řada antidepresiv,ale je prý lepe snášen.Je mi již 65let a potíže u mě začali po odstranění štítné a pak i pro úporné bolesti zad a kloubů.....jde o totální nemožnost usnout=sepnout.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Moderní nenávyková antidepresiva
 IVa

Dobrý den,Vbřeznu jsem obdržela druhou vakcímu proti covidu,zhoršily se mi alergie,vkvětnu velká alergie na Duomox v srpnu na vosu.Od září mám neustálé pálení .rty,jazyk ,horní patro,jazyk béle povleklý (všechna vyšetření negativní,výtěr,soor)při posledním vyšetření mě lékař(gastroent.) naordinoval Amitriptyn.Po pátrání na internetu jsem zjistila,že mimo léčby deprese se používá na léčbu neuropatii.Jaké jsou s ním zkušenosti při těchto problémech.Pomáhá a ne možno se těchto obtíží zbavit(jinými léky,nebo časem přejdou)?4 měsíce mě to trápí a již jsem z toho velmi unavená.Děkuji Kat

Stálý odkaz | Reagovat


přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

diskuze se týká článku


lidé také čtou

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS