Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Diskuze

NATEKLÉ UZLINY NA JEDNÉ STRANĚ KRKU

 Anton  23.4.2024 17:03

Dobre rano.Uz rok mam nateklou uzlinu na lavej strane krku.Kontroluju mi to kazde 3 mesiace.Mam v krku hleny,musim kaslat.V Poslednej dobe to uz ma velikost asi pol vajca.Co mam robit?Moc krat dakujem.

Odpovědět

Odpověď

Re: Nateklé uzliny na jedné straně krku
 Cempírek

Skutečnost toho, že to máte takto dlouho bez léčby, ačkoliv jste již absolvoval minimálně tři prohlídky u lékaře, může vypovídat o tom, že se nejedná o rakovinu. Rakovina je jen jedním z několika dalších příčin zvětšené uzliny na krku. Mezi další časté příčiny patří bakteriální a virové infekce. Jedním z příznaků těchto onemocnění je právě tvorba hlenu a kašel. Virové infekce zpravidla trvají kratší dobu. Bakteriální infekce se naopak mohou vléct dlouhou dobu. Z toho by se dalo usuzovat, že se jedná o chronickou infekci způsobenou nějakou bakterií. Nateklá uzlina na jedné straně krku na to reaguje zvětšením a sděluje vám, že onemocnění stále probíhá. Uzliny se většinou zvětšují blízko místa s probíhající infekcí. Je tedy vhodné zaměřit se na krk a dutiny. Bakterie se v těchto lokalitách dají zjistit výtěrem z krku a nosu, podobně jako při testech na COVID 19. Praktické je také vyšetření sputa (hleny v krku) a nosního sekretu, pokud se tvoří. Ze všech těchto laboratorních analýz se dá lépe zjistit, zda-li obsahují něco, co v nich nemá být. Laboratorní vyšetření také pomůže lépe nasměrovat další kroky. Pokud vám byly tyto laboratorní testy provedeny a stále jste veden pod lékařským dohledem s frekvencí jednou krát za tři měsíce bez léčby, tak řešení nebude jednoduché a celé to bude vypovídat o tom, že za zduření vaší uzliny na krku bude odpovědná některá ze vzácných příčin nebo že nejde o uzlinu. Mnoho boulí na krku může být způsobeno podkožními nádory, které sice nejsou zhoubné, ale jejich nebezpečí spočívá v tom, že pomalu zvětšují svůj objem a tím mohou způsobit útlaky okolních mechanismů a vytváří také kosmetické vady. K potvrzení všech těchto hypotéz je třeba mnoho vyšetření a ochota lékaře je s vámi absolvovat. Z vašeho dotazu je cítit, že nejste spokojený se současným vývojem léčby, kdy vám je poskytnut jen omezený lékařský dohled jednou za tři měsíce. Podle zákona máte nárok na konziliární vyšetření, to je porada s jiným lékařem o dalším postupu léčby. Požádejte proto svého lékaře, nebo svého praktika o žádanku na vyšetření lékařem specialistou v oboru endokrinologie, imunologie, alergologie a ORL. Tato vyšetření by měla lépe ukázat na příčinu vašich problémů a urychlit tak nápravu do původního stavu.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Nateklé uzliny na jedné straně krku
 Hana

Dobry den.Mam asi mesic zvetsenou uzlinu na leve strane krku.Byla jsem u praktickeho lekare a on mi prohmatal krk a pry to nic neni.K lekari jsem jela za tyden znovu a požadala jsem o Sono a tam mi zjisteno,ze se jedna o reagujici uzlinu pravidelne konturovana s centralni vaskularizaci o velikosti 10 krat 2mm.Na druhe strane krku jsou reagujici uzliny normalni velikosti.Uzlinu stale kontroluji a tim asi i drazdim.Praktiky lekar mi rekl,ze pokud se nebude zvetsovat,tak neni treba chodit na kontrolu.Je opravdu mozne,ze si ji drazdim svoji neustalou kontrolou?

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Nateklé uzliny na jedné straně krku
 Cempírek

Vaše neustálé masírování místa se zvětšenou uzlinou určitě nepovede k tak velkému trvalému zvětšení. Určitě je na místě odebrat krev a podívat se na kompletní krevní obraz. Můžete se také s praktickým lékařem dohodnout na vystavení doporučení na vyšetření lékařem lymfologem. Popřípadě se můžete sama obrátit na občanské sdružení Arcus onko a lymfo centrum Brno www.arcus-lymfo.cz/u…

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Nateklé uzliny na jedné straně krku
 Hana

Jeste k te uzline.Velikost je podle sona 10mm krat 2mm.Kdyz ji nekontroluji, tak je menši.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Nateklé uzliny na jedné straně krku
 Hana

Prosim ,uzlina o velikosti 1cm krat 2 mm je moc zvetsená?

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Nateklé uzliny na jedné straně krku
 Cempírek

Zduřené lymfatické uzliny jsou známkou toho, že někde ve vašem těle není něco v pořádku. Zduření lymfatických uzlin se obvykle vyskytuje v důsledku infekce bakteriemi nebo viry. Vzácně jsou zduřené lymfatické uzliny způsobeny rakovinou. Některé zduřené lymfatické uzliny se vrátí do normálu, když se základní stav, jako je malá infekce, zlepší. Návštěva lékaře je na místě, pokud máte obavy nebo pokud máte oteklé lymfatické uzliny:
- bez zjevného důvodu;
- pokud pokračují ve zvětšování nebo jsou přítomny dva až čtyři týdny;
- při pohmatu cítíte uzliny tvrdé nebo gumové, nebo se nehýbou, když na ně tlačíte;
- jsou doprovázeny přetrvávající horečkou, nočním pocením nebo nevysvětlitelným úbytkem hmotnosti.
Také je vhodné ode dneška za tři měsíce absolvovat test na HIV.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Nateklé uzliny na jedné straně krku
 Hana

Uzlina se hybe.Nemam horecku.nepotim se,ale mela jsem na rtu opar a mam stale velkou rymu.Odbery jsem mela focela podrobne naposledy zacatkem listopadu 2022 a vše bylo naprosto v norme az na zvyseny cholesterol a jinak mam jen u zubu vacek ,ktery se stale obnovuje. Jeste jiz delsi dobu me malinko pali spicka jazyka a rty a na ORL bylo vse v poradku i vytery.Jsem z toho utrapena.

Stálý odkaz | Reagovat


přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

další podobná diskuze

Nateklé uzliny na jedné straně krku

 Pavel

Zdravím,
co když uzlina pod čelistí není nateklá, ale bolí? Cítím ji i když otočím hlavu na druhou stranu. Je to jen tato jedna, přitom necítím že bych byl nemocný a nedokážu si vybavit žádnou situaci která by toto způsobila.
Normálně když jsem nemocný tak je tato uzlina nateklá, ale nebolí tak moc jako teď.
Děkuji za jakoukoliv radu.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Nateklé uzliny na jedné straně krku

 Hana

Dobrý den,

prosím, dva týdny mám bezbolestný měkký otok na pravé dolní straně krku nad klíční kostí. Otok se táhne směrem dozadu na ramena. Při pohmatu tam dochází jakoby k "přeskakování".
Před dvěma týdny jsem byla na opichu zablokovaných zad. Nyní jsou záda v pořádku, ale bolest se přesunula směrem ke krku a ramena.

Děkuji za zprávu, co by to mohlo být.

Hezký den.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

diskuze se týká článku


lidé také čtou

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS